Saturday, September 26, 2009

lets make rainbow cake(kek pelangi)~~~!!

sebelum cuti hari tu bella ada pesan suruh bawak balik kek pelangi yang dulu aku penah bwak jugak.hmm..sedap katanya..so aku dengan penuh semangat buat kek ni..bahan-bahan yang diperlukan adalah:
  • 250gram butter
  • 220-230gram gula caster
  • 230gram tepung kek
  • 6 biji telur (2 biji dibuang putih)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna hijau,kuning,merah(ikut wrna kek yang anda mahu)

ok..mudah je buat kek ni..
  1. mula-mula pukul butter + gula caster sampai kembang.means jd warna putih gitu.
  2. then masukkan telur sebiji-sebiji.jangan masuk terus semua 6 biji.pukul sampai sebati.
  3. pastu masukkan tepung kek.pukul lagi sampai serasi.**sambil tu panaskan oven 15min**
  4. kemudian masukkan esen vanilla.pukul sampai bau naik.
  5. selepas itu,asingkan adunan kepada warna-warna yang anda mahu.letakkan pewarna pada setiap asingan.
  6. campurkan adunan mengikut kreativiti masing-masing.
  7. bakar pada suhu 180c dalam masa 35 minit.
  8. kek sedia di makan begitu sahaja....hehehhehe


kek pelangi 3 warna


campuran 3 warna


adunan sedia dibakar
rahsia istimewa untuk kek atau kuih ataw ape-ape yang kite masak jadi sedap ialah memasak dengan hati yang riang dan girang.hahaha..jangan moody-moody nanti kek ke masakan kite
ke x menjadi...an..an...an....

selamat mencuba ;)

7 comments:

  1. sejak bile ko join si ain mohd cerite bab masak2 nie meon..ecececeh..nnti buku resepi dah publish leh aku cube resepi ko..ahaks..

    ReplyDelete
  2. haha..leh jadi kroni,
    cantek kek ek .kale2 gitu.
    dan aku rase ptua di akhir tuh ade kebenarennye.

    ReplyDelete
  3. to laila---hahaha...sje je masak2...mak ak mmg jual kek..so why not anak die kn??hhiiii

    to kak sonnet---da wat tp export smpi ke perlis je lolz..hehehe..melake x lg...

    to ain---btol kn...hhehehe...nt leh la cube resipi kek coklat moist(btol ke eja cmni)

    ReplyDelete
  4. ok.kalau xde tepung kek..
    boleh tak i ganti tepung gandum, the tambah baking powder?

    ReplyDelete
  5. bleh rse nye..tp kne tapis dlu la tepung gndum tu..

    ReplyDelete
  6. wah...hebatnyer kawan aku sorang nih...tp meon aku klu nak wat kek, mest waktu cam mooddy...sebelum nak buat tu happy jer tp bila nak start buat tu mula la rasa nak marah org...hehehe...

    ReplyDelete

terimakasih daun keladi.arigato gozaimasu!