Friday, December 9, 2011

Lactacyd Liquid


Lactacyd Liquid contains a natural and mild cleansing ingredient extracted from milk and maintains the natural skin acidic pH. Lactacyd Liquid not only cleanses gently yet thoroughly, it also nourishes and protects your skin by strengthening its natural defenses. 

 Lactacyd Liquid is a natural cleansing agent of 2 fundamental components:

 ✓Lactic Acid: Lactic acid is natural skin acid which contributes to skin acidity and protects the skin from bacterial invasions.

 ✓Lactoserum: Lactoserum is a biological nutrient for skin tissues extracted from milk. It assists skin regeneration and amplifies the beneficial effect of lactic acid.





Together, lactic acid and lactoserum make Lactacyd Liquid the ideal skin cleanser because it cleanses the skin gently and thoroughly as it conserves the physiological pH of the skin. Lactacyd Liquid is gentle and protective of skin. It is recommended by doctors to cleanse the skin of infants soon after birth. Human skin is naturally acidic and must be kept acidic. This acidity provides the skin with protection against harmful bacteria and the loss of its natural oils and moisture. The normal and desirable skin pH ranges from 3.5-5.2. When the pH fluctuates beyond these levels, the skin loses its acidity and becomes alkaline. In this alkaline state, the skin loses its resistance against bacterial attacks and becomes susceptible to irritations, infections, even skin diseases. The skin also loses its natural oils and moisture that keep it soft, smooth and supple. By their very nature, ordinary bath soaps contain washing sodas are alkaline. Being alkaline, soaps alter the skin's normal pH from acidic to alkaline and this renders the skin susceptible to harmful bacterial attacks. To make matters worse, ordinary soaps also contain synthetic ingredients eg, heavy perfumes, detergents which are alkaline and colouring agents which may aggravate the problem. 


 ①For face washing and skin care, bath or shower: 
✓ Lactacyd Liquid is used like a liquid soap or may be diluted 1:3. Rinse thoroughly. Lactacyd Liquid can also be used in the presence of skin problems eg, acne (pimples), pruritus (itching), mycosis (fungal infection) and eczema.


 ②For scalp care: 
✓Lactacyd Liquid can be used like a shampoo and is indicated especially for seborrhea (dandruff). 


 ③For daily bathing of infants: 
✓dilute 3-4 spoonfuls of Lactacyd Liquid into the tub water. Lactacyd Liquid protects the delicate skin from diaper rash and dermatitis.

Tuesday, November 8, 2011

info haiwan

#satu-satunya burung yang boleh terbang ke belakang ialah hummingbird.
#ikan emas mempunyai ingatan hanya selama tiga saat.
#mata ostrich lebih besar daripada otaknya.
#unta mempunyai tiga lapis kelopak mata untuk melindungi daripada ribut pasir.

Wednesday, November 2, 2011

berharap.

Walau apa pun halangan dan cubaan yang melanda, akan ku usaha sehingga ke titisan darah yang terakhir untuk mencapai cita-cita.insyALLAH.. semoga ALLAH perkenankan doa ku ini dan diberi kesenangan untuk melaluinya.

Saturday, August 6, 2011

untuk @kamiliaharun milimilo


wehhhhh milly, cmane awak boleh buat doodle yang banyak???!!!
semalam saya try la lukis kan, tapi tapi tapi...................................hodoh nak mamp.
kemudian, mengambil masa begitu lama sehingga jam 4 pagi..
tak reti lukis guna mouse.tak reti.tak reti :((




inilah hasil yang dimaksudkan. menangis :'((



berikut adalah soalan-soalan yang awk perlu jawab:

#cemane awak kaler kan mereka? saya try tp berkecamuk lah warnanya.
saya guna potoshop.brush and layer : multiple..(awk faham kan ape yang saya cube sampaikan?)


#cemane awak kawal tangan semasa melukis tu?





itu saja.bye awakkkkk..byeeeee..byeeee...


arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)









muka safiq rahim persis pelakon korea (eric)


wooo..woooo..siapa yang layan k-pop? put your hands up! put.put.put..
aku tak layan sangat k-pop tapi aku layan gilerrr k-drama!
absolutely kbs world teman setia aku lah! =p

actually aku perasaan sesuatu lah iaitu muka safiq rahim kebanggaan negara sikit lebih kurang macam pelakon drama spy myung wol yang sedang disiarkan di kbs world, more than you imagine tagline dorang.
suka tengok drama ni sebab hero dia si eric ni macam safiq!










ini pulak heroin dalam drama ni HAN YE SEUL.








dan ini pulak han ye seul versi berhijab.



ahhh.aku edit mcam celaru gila.gasak lah.byee.




selamat berpuasa!!!



arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)



Wednesday, July 27, 2011

review: hada labo super hyaluronic acid moisturizing lotion



mari kita lihat janji-janji dari hada labo untuk produk ini:







- SHA replenishes and locks in moisture to visibly improve skin texture and prevent dryness so skin stays soft, hydrated and elastic.
Instantly hydrates skin and helps preserve it's optimum moisture balance.- Helps improve dry and dehydrated skin, leaving it silky smooth.
It is free of fragrances, mineral oil, alcohol & colorants. It is also Skin pH balanced and causes low irritation.


alhamdulillah.mereka menunaikan janji.
saya telah menggunakan produk ni lebih kurang sebulan..dan hasil nya amat memuaskan hati.saya mempunyai kulit yang kering di bahagian hidung dan pipi manakala berminyak di dahi dan dagu pada masa yang sama.(combination skin).

suatu ketika dahulu, kulit muka saya telah tercemar oleh produk kecantikan kulit yang membinasakan kulit muka saya.secara serius, saya amat marah produk tersebut dan saya berhenti terus menerus selepas sebulan penggunaan.saya rasa membazir untuk membuang begitu sahaja, maka saya telah menggunakan produk yang tak bagus itu untuk mencuci kaki saya.saya harap anda tidak tertipu dengan janji produk yang menjamin dapat memutih dalam seminggu lah, 3 hari lah, wat ever. kalau boleh cerah dalam masa 3 hari, tak ke banyak bahan kimia nya.oh, satu lagi ada juga produk muka yang boleh buat shampoo sekali dan juga sabun badan.bagi saya, saya tak rasa ia sesuai kerana kulit muka lain lah dengan kulit kepala.


walaubagaimanapun, setelah mencuba produk ini, muka jadi lembab sentiasa dan kulit tidak lagi merengsa kesakitan akibat kering.diingatkan, kulit kita menjadi lembab tau bukan berminyak.so tiada masalah sangat bagi yang mempunyai oily face.
selain daripada itu, anda akan mengalami efek bouncy-bouncy selepas menggunakannya.seperti dalam video di bawah.cubalah !




sekarang, saya amat berkawan baik dengan SHA.dia telah banyak bantu wajah saya dan saya suka kannya!jangan lepas kan peluang ini! anda juga boleh memiliki kulit bersinar lembab bebas minyak!






saya bagi 4.5/5 bintang untuk produk ini! (maaf, saya tidak tahu buat half star icon)

★ 










arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)













Thursday, July 14, 2011

rahsia: telur dadar rangup

cara-cara membuat telur dadar menjadi rangup seperti di restoren:

  1. isikan minyak lebih daripada biasa di dalam kuali biasa. (bukan kuali leper)
  2. panaskan minyak sehingga berasap sedikit
  3. pukul telur sehingga berbuih
  4. masukkan telur
  5. angkat dan hidang

    selamat mencuba.bye.





    arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)


Thursday, June 30, 2011

memori.

aaaa...rindu nya suasana diploma dekat unimap dulu.. (2007-2010).
unimap..satu tempat yang jauh nuuuun di utara tanah air. aku tak pernah jejak ke perlis sehinggalah mendapat tempat di unimap (dip in mechatronic eng.).
kat sana, tempat yang mana aku jumpa dan kenal ramai orang.. i even knew all the student's name(sama ada nama betul or nama samaran) for my dip batch.all okay.include boys and girls. :)
bukan ape. sebab kawan-kawan serumah semua berlainan course. so masa dorang cerita ape-ape, when they told their friend's name, aku jenis cepat sikit ingat muka and nama orang...


to be honest, sejak kebelakangan ni, i lost some of my memories. bukan lost semua. but i can't remember all the moments here.macam ada kenangan-kenangan yang sepatutnya aku ingat, tapi aku lupa..so, before it getting worst, aku nak tulis kenangan-kenangan yang aku suka sangat dekat unimap ni..



mendapat markah penuh untuk test teknologi maklumat :p
aku tak pernah sangka akan dapat markah penuh untuk mana-mana subjek bila melangkah ke universiti. memang lah subjek ni macam senang jugak, but for me, ini satu penghargaan :) sebab lect tu cakap sepanjang dia mengajar subjek tu, xda sapa dapat full mark.am i the one? hehek :D
oh myyyy...masa diumumkan nama aku tu, rasa macam mimpi.hihihi
sejak itu, sinar mula terpancar..(sinar ape?aku pon tak pasti =p)thanks to ALLAH!



mendapat hadiah sebab welding paling cantik
ni lagi satu yang tak dapat dilupakan.okay.masa semester ni aku ada subjek bengkel. so memang kene pergi workshop. antara task yang kena buat welding, sheet metal.milling, turning.
masa buat welding ni, aku memang tak suka lah sebab panas satu hal. satu lagi sebab masa 1st try welding, encik ijam cakap welding aku paling terukk antara semua. dia cakap lagi tangan aku tak kuat dan suruh minum susu banyak-banyak dan buat tekan tubi dekat hostel.
aku macam.......apeee nii (whatt theeeeeee...)
balik hostel. aku rasa down sangat. aku rasa aku lah manusia paling teruk dan tak berguna.
then aku beli susu dutch lady kotak dan aku minum.aku jugak buat tekan tubi sendiri..tekan tubi aku buat, tekan dinding pon aku buat.sebab rasa malu dan tercabar sangat! =p
the next welding, encik ijam cakap, dia akan pilih 1 yang terbaik dan dapat hadiah. aku dah buat latihan-latihan tangan yang sepatutnya supaya tangan aku kuat.hihi and finally, aku lah pemenangnye..
tak sangka aku punya terpilih dan dapat rm10.hehek..
walaupun nilai nya tak seberapa, tapi bagi aku sangat bermakna :') terharuuuu...wuuwuuuu..



pergi ke kilang/bengkel membaiki kapal
masa ni, aku dan 2 orang kawan baik pergi joging sekitar kampus.perlis ni indah permai wa cakap sama lu.
kolej kediaman aku dekat dengan pantai dan sawah padi.i've been there a lot!kadang-kadang study dekat sawah padi.tenang.back to the story, masa joging2 tu, nampak lah kilang ke ape tp macam bengkel baiki kapal-kapal nelayan aku rasa. dalam tu, bestt sebab dapat tengok in real kapal-kapal besar. tapi agak bahaya sikit.keselamatan kena diutamakan.



pergi tengok bunga api dekat stadium
okay.ni pon tak boleh lupa sebab malam tu ada test.subjek mechanic kalau tak silap. aku macam tak berapa bagus sangat subjek ni. then one of my friend cakap, kalau kami berusaha untuk study subjek ni, lepas test dia nak bawak tengokk bunga api. aku ngn kawan-kawan hepi lah.macam ayah courage untuk anak-anak study..



pergi beraya rumah kawan-kawan sekitar utara
setiap kali balik cuti musim raya, jamuan raya menyusul.best sangat sebab dapat gather ramai-ramai pastu berkonvoi ramai-ramai..alaaa..macam rugi je tak amik gambar banyak-banyak..



mengail di tepi jalan
jangan tak tahu, kat perlis, tradisi mengail dekat tepi-tepi jalan menjadi kebiasaan tau.masa mengail ni best jugak, banyak ikan kecil-kecil alahai comelnye lah..mengail guna batang pokok ubi kayu je.umpan, cacing.
kenangan manis mengail bersama kak ayu, kak 'adi, shahmi, amin, najib dll.. :))



bowling for mecha day
pasukan diploma hantar dua team. satu team gempak punye..stock terrer2..satu team(team aku laaa tu) semua terrerr kecuali aku.heehe..aku ingat lagi, bola masuk longkang je banyak sampai zul pon ajar supaya tangan kena lurus masa nak baling bola tuuu.sampai sekarang aku practice wehh zul and it work!. thankss.. =p team satu lagi, berjaya menggondol tempat. naib juara ke ketiga?sorry.forgot already :(




menjadi MPP
thanks to someone for helping and gave me strength dalam situasi-situasi yang getir.
thanks to someone jugak sebab dia aku rajin nak study.kalau tak, pemalas nye ya ampun...
thanks to my friends.
thanks to the team members.
thanks to everyone.



gambar kiri: aku semasa diploma di unimap(rujuk jaket)
gambar kanan: gambar aku telah di sabotaj oleh adik sendiri..biasalah, bebudak zaman technology =p


setakat ni dulu yang terlintas di fikiran.nanti citer lagi..kenangan yang tak best pulak =p




p/s: kat unimap jugak telah berjumpa my gu jun pyo 



arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)

Sunday, June 5, 2011

Gaseumi ottoke dwaenabwa(Something Happened to My Heart) video and lyric




 Kajimallaedo meomchweon seoraedo
Noereul hyanghaeganeun nae mamingeol
Dalji do anhi juljido anhi
Waeiri nae sarangeun

Chueok hana hana sego ddo seneura
Mameun hanshido shwijil mothae
Kanugido himdeul jimman dwiltende
Wae nan beorijido mothaneunji


Jeongmal kaseumi otteokae dwenabwa
Nunmeon sarange babo ga dwenabwa
Ojik hangoman maeil hangoman
Neoran seulpeun bitcheul baraboda


Nunmul saemajeodo gojangi nanabwa
Jakku nunmuli meojil anha
Keujeo hanmadiman, saranghae hanmadiman
Naege malhaejumyeon andwini


Soneul bbodeobwado amuri bulreodo
Neoneun naegeseo meolgiman hae
Apeun sangcheoman dwil darangiltende
Wae nan jiujido mothaneunji

Jeongmal kaseumi otteoke dwaenabwa
Nunmeon sarange babo ga dwaenabwa
Ojik hangoman, maeil hangoman
Neoran seulpeun bitcheul baraboda.


Nunmul saemajeodo gojangi nanabwa
Jakku nunmuli meojil anha
Keujeo hanmadiman, saranghae hanmadiman
Naege malhaejumyeon andwini


Niga useumyeon nado haengbok hada
Kodjimalro nal wirohae bojiman


Niga hyanghaeseon go naega aniraseo
Wiroun nunmuli heulreo

Jeongmal shimjangi eotteoke dwaenabwa
Himdeun sarange micheo boryeonabwa
Kajido mothae ijjido mothae
Neoreul haru haru kidarida


Neomuna keuriwo tali nangeongeobwa
Neoreul neomuna saranghaeseo
Keujo hankaji man ni maeum hankaji man
Naege nanweojumyeon andwini


Even though i tell it not to go, even though i tell it to stop
My heart keeps going towards you
It doesn’t wear out, it doesn’t decrease
Why is my love like this



One by one, i count and count the memories
My heart can’t rest for even a moment
It’ll just become baggage that becomes hard to control
Why can’t i even throw them away



Really, my heart must have done something somehow
I must have become a fool that’s blind from love
Just one place, everyday one place
Looking at the sad light that is you
Even the tear glands must be broken
My tears won’t stop
I love only you, only you
Can’t you just tell me?



Even if i hold out my hands, no matter how much i call out
You’re always far from me
It’ll be a love that becomes painful scars
Why can’t i erase it



Really, my heart must have done something somehow
I must have become a fool that’s blind from love
Just one place, everyday one place
Looking at the sad light that is you
Even the tear glands must be broken
My tears won’t stop
Just one word.. the one phrase that you love
Can’t you just tell me?



I try to comfort myself with the lie that i’m happy if you just smile
Because the place you’re going towards is not me
The lonely tears flow



Really, my heart must have done something somehow
I must have gone crazy over this hard love
Can’t have you, can’t forget you
Waiting for you day by day



I must have gotten ill from missing you so much
From loving you too much
Just one thing.. your heart, that one thing
Can’t you just share it with me


Can’t you love me? 







p/s: i love my gu jun pyo 

arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)

Friday, June 3, 2011

assalammualaikum...

alhamdulillah masih bernafas hingga ke hari ini..alhamdulillah..
actually, pada hari rabu yang lepas sesuatu yang jarang berlaku telah berlaku..sangat panjang ceritanya tapi beginilah setelah dipendekkan.

suatu beberapa hari, yakni hari selasa dan rabu, my family telah datang ke KL sebab my abah ade kerja kt sini.
unfortunately, aku ade test pada rabu pagi itu.jadi tak dapat lah join mereka selasa(malam) untuk makan bersama.(sbb masa tu lah aku baru nak stdy.last minit stdy berkesan kate org..hihiks)

nasib baik exam pepagi, jadi lepas exam n lunch semua, aku try tanya-tanya pakcik bas rapid how to go to my family's place.oh, dorang duduk dekat hotel grand dorset ke ape ntah(lupa!).
my mom said, dekat je dengan sime darby hospital. so, i asked pakcik bas how to go to that hospital la..
then dia kasi la tahu camna kan. then in the bus, i met indian women and had little chat with her n gossip also.
i mean, dia lah kasi tahu gossip kt aku..aku dengar je.haha
then dia bg cadangan kt aku untuk ke tmpt yg aku nak tuju..sama macam previous pakcik bas.

smpi kt perhentian batu 3, aku kena tunggu another bus untuk ke subang jaya. sebab bas yang mula-mula naik tu akan ke KL terus. dekat perhentian bas tu, aku dipertemukan dengan seorang pakcik. mula-mula mcm tak selesa juga sebab dia banyak sangat cakap! cerita macam-macam. aku mcm all ear to him lah kan..tanda hormat.hihiks.pastu dia cakap, susah nak tunggu bas ke subang jaya di tepi highway macam tu. perhentian batu 3 tu memang betul2 tepi highway. then dia suggest kan kt aku naik bas mini metro ke batu 10 which is nearer to subang lah kot. aku follow je sebab aku takut sensorang kat batu 3 tu..

tup tup pakcik tu bayarkan tambang bas. serius aku terharu sbb aku mula-mula mcm berprasangka buruk terhadap pakcik tu. dia betul-betul ikhlas tolong aku gamaknya. dalam bas aku tengok ramai sangat foreigner.
suddenly, aku pulak yang rasa aku kt negara lain.oh man.where malaysiannnn?

sesampai kt batu 10, pakcik tu suruh across jejantas and tunggu bas untuk ke subang.. masa tu aku totally lost.aku mana pernah oi naik bas mini area selangor-kl ni..masa aku tunggu tu, ada sorang student india ni tanya aku nak pergi mana semua.sebab dia tengok aku macam lost dan abandon je kot. bila aku cerita pasal hospital tu, dia tak tau pon. but dia suggest naik bas sekali dengan dia sebab bas tu ke area subang.

bila bas sampai, dia pon bincang-bincang dengan pakcik bas destinasi aku. aku angguk and geleng je.haha
sebab aku betul-betul tak tahu..smpi satu tempat yang asing sangat bagi aku, pakcik tu kata, dah sampai hospital sime darby. aku gembira gila.aku cepat-cepat ucap terima kasih kt indian guy tu ngn pakcik bas.

aku lari-lari cari hospital tu sebab kawasan tu macam scary juga. gelap dan kawasan pembinaan.
aku cari punya cari tak jumpa.aku hampa.aku pergi dekat kawasan construction and asked the engineer there.indian engineer.dia cakap, bangunan yang sedang dibina tu lah hospital sime darby. mana ada orang lagi!
aku dah seram.ni cerita hantu ke puaka ape ni. aku buat muka sedih. dia kata, tunggu bas depan tu and segera keluar dari kawasan tu sebab berhantu.okay.aku tipu. dia cakap, aku dah salah tempat.hospital tu masih dalam pembinaan dan takde sebarang hotel pon dekat area situ.aku bergegas cari pondok bas.dah lah aku berbaju kurung masa tu.baru balik kelas kan. habuk kat muka, toksah cakap.macam bapak dorang punya muka aku tu. -..-



tunggu punya tunggu, aku macam nak give up dah sebab tempat tu x membangun langsung.aku takut dengan acidman and geng-geng kapak semua tu.n aku tak rasa ada bas lalu kt situ lagi.tapi ALLAH tu maha mendengar rintihan hambanya..
ada satu bas mini ni lalu.aku tanya boleh ke hantar ke hospital sime darby( aku tnya ini je sepanjang naik bas) sebab mak aku cakap tu bangunan yang paling besar dan dikenali dekat situ.tapi macam hampa sebab pemandu bas pon tak tahu.eee aku macam nak cepuk je.bape lama bawak bas tak tahu bangunan hospital tu?hehek

tapi, naik je lah asalkan aku sampai dekat kwasan yang rmai orang dan banyak kenderaan sikit.
sampai dekat mana tah, dia cakap aku kena turun dekat sini and redah bawah jambatan tu tunggu bas lain.
aku macam, wthhhhh penat oi. tapi istighfar je lah.
aku jalan lah bawah jambatan dengan seorang orang asing ni.tapi fasih berbahasa melayu.dia pon macam lost but at least, tempat yang dia nak tuju tu mcm diketahui umum juga.

then naik bas rapid pulak.mula-mula dia cakap aku xleh naik bas tu sebab dia tak lalu pon spital tu, but then dia panggil aku naik balik sebab ada aunty cina sorang tu suruh aku naik.rupa-rupanya aunty tu tahu hospital yang aku maksudkan. dia cite la kt aku nak pergi cmne sume. dia cakap, aku kena turun depan sunway piramid n tunggu bas mini.dan tanya dekat bas mini tu ke sjmc(subang jaya medical center).
aku rasa patut lah orang tak tahu hospital sime darby. rupanya sjmc!tapi sjmc hak sime darby. =P





aku pon ucap thanks and bye-bye dengan aunty tu.tunggu bas mini depan sunway piramid, then sampai dekat sjmc.sesampai je, aku jalan-jalan, mak n adik-adik aku tengah tunggu tepi jalan smbil lambai-lambai.
aku rasa bersyukur sangat sebab berjaya mengharungi liku-liku utk jumpa family aku.ayah aku ada meeting masa tu.syukur sangat takde ape-ape yang buruk berlaku malahan rakyat malaysia telah membantu aku.

bersyukur sangat sebab dipertemukan dengan orang-orang yang baik-baik belaka.seriusly.aku terharu gila dengan pertolongan-pertolongan sedemikian.aku memang tak biasa naik bas mini semua tu.ni lah pengalaman manis buat aku walaupun penat sikit.hihihiks

okay, sebenarnya, dari uitm tmpt aku belajar ni, ada je bas yang DIRECT TERUS ke sunway piramid. what do you think guys?hahaha.










dan sebenarnya(yuna) aku hanya perlu naik bas itu dan tunggu bas mini........................thats all. -..-






arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)

Monday, May 30, 2011

differences

 



berbeda bukan? to be continued...






arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)

Wednesday, May 25, 2011

30 days challenge.#day 1-your favorite song

*1* i love this song so much "the day you went away by M2M".
kalau lepas heartbroken and then dengar lagu ni, memang berputar-putar lah kenangan semua bersama si dia kan.tapi lagu ni takda kaitan pun dengan diri aku. i just love this song sebab pronouncation amat jelas dan macam boleh buat lagu untuk tidur juga.... hikhiks =D








Well I wonder,
Could it be?
When I was dreaming 'bout you baby
You were dreaming of me
call me crazy
Call me blind,
To still be suffering is stupid after all of this time
Did I lose my love to someone better
And does she love you like I do, I do
You know I really really do

Well hey... so much I need to say
Been lonely since the day
The day you went away 
So sad but true 
For lonely since the day
The day you went away.
Go On, Yay... Oh...

I remember - date and time
September 22nd Sunday twenty-five after nine
In the doorway
With your case
No longer shouting at each other
There were tears on our faces

And we were letting go of something special
Something we'll never have again, I know
I guess I really really know

Well hey, so much i need to say
Been lonely since the day
The day you went away
So sad but true, for me there's only you
Been crying since the day
The day you went away
(The Day you went away)
The Day you went away
Go on, Yay...

*2*untuk lagu malay pulak, lagu "akulah kekasihmu by axl's"
lagu ni lagu jiwang-rockapak-tangkapleleh-watsoever yang pertama aku hafal.
before go in dengan lagu ni, aku tak pernah layan lagu rock kapak zaman bila tah ni.
tapi lagu ni senang kot nak hafal and snang nak karoke.serius.suara tak sedap macam aku pon boleh karoke lagu ni..hehehe






Itukah dia kekasih yang pernah berjanji
Memberi cinta untukmu sepenuh hati
Ia akan menyesal suatu hari nanti
Apabila ia mengetahui
Kekasihmu ini ingin kembali

Tahukah engkau ia tak sepadan denganmu
Walau beribu bisik pujuknya merayu
Kekasihmu ini terlalu ingin kembali
Sejak ia mengetahui
Kekasihmu itu selalu membuat kau bersedih


Oh kekasihmu ini akan merasa gembira
Andai dapat bersama untuk selama-lama
Hanya untuk menyayangimu
Hanya untuk bercinta lagi
Andai engkau berduka
Aku yang pertama di sisi
Andai engkau bahagia
Akukan terus berdoa
Semoga suatu masa
Pintu hatimukan terbuka
Dan kita akan kembali
Bercinta lagi

Aku akan kembali
Walau jalan berliku
Kernaku kekasihmu
Hingga ke akhir hayat






arigato minna san, ja ne!(。◕‿◕。)

Saturday, April 30, 2011

insyALLAH doa saya mengiringi encik aris..

my dear blog,

a day after the electrical paper exam, my friends and i were going to IJN to visit our beloved lecturer, IR ARIS.it was on saturday. which we got some gap for next paper. Alhamdulillah. We went there smoothly.denied the jammed.

as we arrived at the IJN, we first met encik aris's family. Encik Aris was warded in ccu. he been there for about two weeks.after had some chit chat with the family, me and one of my friend went to see encik. only 2 person per entry to the ward.

we met encik aris for the first time after the last class, my heart beat fastly. i felt so sad. :'(
he is the happiest lecturer personally. everbody pon like kot to go to his class.
honestly, i'm not good and do not have interest before this toward electrical subject. BUT, because of encik aris lah my interest blooming !the way he teaches lain kot and can develop interest tau for this subject.
syukur alhamdulillah..

back to the hospital. encik aris was cry during our visit. and at that time, i try not to cry in front of him. we not talked too much because encik wore that bantuan pernafasan.
he said: GEMBIRA!
masa tu, syukur sangat-sangat encik gembira. his wife also cry.....
after 10 mins chit chat macam tu, the nurse yang macam warden dah asked us to leave to let other visitor.
encik, bertabahlah!

as i walked out from the ccu, my tears came out. :'(
i straightly went to the toilet. i cried there. my friend came and we both were crying together....


“Ya Allah ! Hilangkanlah penyakitnya, wahai Tuhan bagi manusia sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada sembuhan melainkan sembuhan dariMu jua, sesuatu sembuhan yang tidak meninggalkan sebarang penyakit”

i hope you will fine.the way you were before, encik aris.....get well soon!
insyALLAH doa saya mengiringi ibu bapa, keluarga, para pendidik, rakan-rakan dan seluruh muslimin dan muslimat..

Monday, March 28, 2011

maher zain-freedom music video and lyric.

 
 
Gathered here with my family
My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land


Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together


Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us


No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there


Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together


 

Friday, March 25, 2011

BERBALOI PENAT LELAHKU BY WARDINA SAFIYYAH

Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

BY: WARDINA SAFIYYAH.


Monday, March 14, 2011

mine.

kehidupan macam roda. kadang di atas, kadang di bawah. kadang disanjung, kadang dilupakan.
kehidupan macam laut juga. kadang pasang, kadang surut.
kadang-kadang aku rasa hidup ni sangat indah, serba-serbi sempurna. dicintai  dan disayangi.
kadang-kadang aku rasa hidup ni sangat kosong, serba serbi tak kena. dibenci dan dilukai.
tapi aku sedar, walau turun naik nya putaran hidup kita, masih ada yang hidupnya lebih merana.
aku insan biasa, yang pernah rasa kecewa, yang pernah terumbang-ambing hidupnya.
tapi, percayalah, selagi mana kita percaya ALLAH bersama, selagi itu hidup kita sempurna.

Wednesday, February 23, 2011

minggu ke 7

minggu ni sangat hectic. semua pulun nak bagi/submit/buat assigment dan macam-macam program.
dengan test yang menunggu ibarat buaya menunggu mangsanya. akulah mangsa yang dimaksudkan.
pastu bila dah hectic macam ni, mula rasa langkah yang dulu nya laju, bertukar jadi longlai.
kepala yang dahulunya rambut nipis, tak pasal-pasal2 jadi tebal 
dan rambut nak spike pulak. T____T
pernah tak berfikir sampai rambut terangkat dan kepala panas?
serius it happen to me.. T_____T

lagi-lagi bila minggu macam ni, memang rajin basuh baju. setiap masa rasa nak basuh baju. Kemudian, rajin meseg adik beradik supaya belanja dan  mendapat semangat kembali..


Kemudian lagi, bila kena marah ke ape ke mula nak touching lebih. Dengar lagu mendayu sikit, terus rasa lagu tu memang dicipta khas untuk kita. Dengar lagu Amalia Alias yang sampai di sini saja pon tersentuh. Serius best lagu ni. Pergi download kemudian pakai earphone. Dengar pukul 12mlm ke atas.dan hayati. Memang layan!Terima kasih dekat milimilo comel sbb perkenalkan :)



missing you badly :(


ja ne!

Sunday, February 13, 2011

restaurant jepun milik bumiputera dan dijamin HALAL.


Rasa terliur takkk?quality gambar kurang mempesonakan from my phone.


Seriusly ramen ini sangattt sedap!Sangat menguja kan sebab kegembiraan bergandeee apabila dapat makan ramen yang sangat sedap dan yang paling penting HALAL! Mungkin gambar yang seterusnya ini dapat menggeletek perut sesiapa yang sedang lapar. T____T

*
*
*
*
*
*
*
*







Harus berterima kasih dekat O-SHIMA JAPANESE RESTAURANT sebab menyediakan makanan jepun yang memang terbaiikkkk dengan harga yang berpatutan.

Selain itu, khidmat catering juga disediakan untuk majlis-majlis keramian.. Lupakan satay dan kambing,bertukarlah kepada ikan salmon.. he he he


ehemmm!! perut aku sudah lapar kan ramen dan semua sushi-sushi. Jom pergi makan di Oshima Japanese Restaurant yang kini terdapat 3 cawangan di sekitar shah alam.


O-SHIMA RESTAURANT
NO.12 JLN SEKINCHAN 26/9, SEC.26
40400 SHAH ALAM SELANGOR
MALAYSIA

O-SHIMA RAMEN 
OASIS 9, SEKSYEN 9, SHAH ALAM.


O-SHIMA KAFE
PLAZA ALAM SENTRAL, SHAH ALAM.



JA NE! ^_^

latest update: sejak pertama kali mencuba di oasis 9, kemudian ke Plaza Alam Sentral dan yang terkini telah mencuba di Seksyen 26 walaupun sesat.. Arigato gozaimasu kepada pekerja O-shima sebab sanggup tunggu kami sehingga sampai walaupun diluar waktu perniagaan..^_^

Saturday, January 22, 2011

Japanese Cultural Festival

Date: 22 Jan 2011
Location: DC, UiTM Shah Alam
Song: winter sonata

Kombanwa!Hajimemashite! Watashi no namae wa Husna desu.Dozo yoroshiku! *tunduk* hait hait
Oh, arini sgtlah best seperti Oh Menarik Gila, OMG!
Buat julung kali nya diadakan festival jepun seumpama ini :))
tahniah dan terima kasih kepada penganjur sebab menganjurkan festival yg OMG ini!
domo arigato gozaimasu! ^_^

maka aku yang telah memilih bahasa ketiga-nihongo haruslah datang!
bg aku, overall festival is superb! masa tu rasa mcm, where am i? Japan ka??
Seriusly, aku rasa mcm tu sebab ramai juga yang hadir.
Pastu dengan persembahan lagu jepun, people playing traditional japanase toy
which call "kendama"......grrrr...best kottt!

walaupun, pembelajaran bahasa jepun aku masih di peringat rendah, i do loooove their language :))
believe me, nihongo languange mcm sopan gilaa... bila cakap tu, rasa mcam nak nangis pon ada sebab nada mcam comel-comel je semua!


this is my super likey sensei, aini-sensei..aishiteru!

seeeee the big-ribbon on my head? its handmade yaww by the cuteee girlss below:



kawaiiii !!

ribbon style nowadays..amik kau gabak punyerr..


karate demo.


berehat sebentar, tidoo kejap.hehee..






sempoi gila brader ni.cayalahh..yeyehhh!



playing kendama.




watashi no namae wa husna-desu.
kochira wa aina-san desu.
(nama saya husna dan ini ialah aina)


yeah, i know.my eyes is not sepet enuf macam japanese guys.
=_="

ja ne(see you)!

Sunday, January 16, 2011

this is serius!

serius serius (dahi berkerut!)

aku tak tahu lah sama ada aku seorang sahaja yang paling super duper noob or masih ada yang tak tahu maksud all is well dalam citer 3 idiots tu. As for me, mula-mula memang ingat all is well= semua baik-baik.
Tapi tadi aku tergerak lah nak google search "ALL IS WELL"

and finally, i found this!




astaghfitrullah al azim...semoga ALLAH ampun kan dosa aku. Aku sangat tak mengetahui nya.

Moral: Kadang-kadang movie ni ada maksud tersirat lah. Tu pasal lah aku x suka tonton movie luar yang bahasa tak difahami dan hanya bergantung pada subtitle...

Saturday, January 8, 2011

NEW SEMESTER!


Assalammualakikum...

ITS 9 JANUARY YAWW. HAPPY NEW YEAR!(masih belum terlambat)

after a week, me and my bff keep in-and-out seeing our KP, so above is my class schedule for the whole week in this semester. i'm taking 17 credit hours. i had dropped dynamics and vibrations subject and add up with the manufacturing process 1. see there, one electrical subject..oh abah, please help ur daughter! @_@
idk why but since diploma lagi i just haven't chemistry with electrical subject. so, kali ni, i pray there will be bonding between us! :))

*********

alkisah semalam, i have nothing to do as the class is not start yet. so, me and my fren were searching movies.
then, we planned to watch 3 idiots. gila lama punya movie. ok, frankly speaking, rasa rugi lah tak tengok movie ni dari awal lagi. its inspired me a lot!
dulu, masa movie ni hangat diperkatakan, everywhere kot 3 idiots, 3 idiots, but masa tu tak rasa nak tengok pon. orang offer pon, tak layan sebab bukan shah rukh khan yang berlakon. but then, masa cuti arituh, ade pulak dekat astro fiesta movie ni. LAYAN GILEE KOT!!
then bila dah addict tu, mula lah gagau nak save for personal.
i sent messages to some of my frens, looking for this movie. some had deleted it!
(nampak sangat dah lama layan, but aku baru nak layan)

Finally, sinar harapan bersinar cerah. 1 of my fren has it! masa tu gembira bukan kepalang.
Kami(aku dan aina) berlari-lari anak menuruni tangga dari tingkat 4, then memanjat tangga
ke tingkat 4 (kolej lain).bilik kawan aku(fanis) tu.

"huh huh huh" nafas menggila sebab penat.

dah dapat, pendrive digenggam penuh erat. memanjat tangga ke bilik sendiri. tapi sebelum tu singgah ke bilik aina. she copied it to her lappy. Then bye-bye dengan aina, baru lah masuk bilik tonton sendirian.

Zoobi doobi zoobi doobi pum paara
Zoobi doobi param pum
Zoobi doobi zoobi doobi naache kyun
Paagal stupid mann
(lirik lagu zoobe doobi)

tengah duk layan sorang-sorang, "teet teet" got message from aina:"cite tu tak habis, tak leh tgk"
alamak.memang separuh jalan je cerita yang kami dapat tu. Resah sebab tengok citer tak habis.
kan orang cakap, tak elok buat kerja separuh jalan ni.he he he...
so, kitorang pergi lah bertanya kepada individu-individu yang kami jumpa di koridor, di bilik air, malah telah mengetuk pintu bilik orang lain untuk mencari movie ni. Tapi, most of them tak tahu movie 3 idiots ni..*sigh*
Hampa dan terus bersiap untuk ke bilik fanis for 2nd time. Maksudnya kena memanjat tangga lagi lah kan.
Baru menyarung selipar di kaki, jiran bilik sebelah aku balik.
Aku terus menyapa, "awak, ade movie 3 idiots tak?"
"ade...."jawabnya dengan sinar terpancar.
"nak nak nak!"

selamat!! tak payah pergi bilik fanis sebab dah ada. Layan movie sampai lebam. Aku rasa sehari 3 kali jugak aku ulang. Aku memang macam ni. Kalau dah minat citer tu, memang aku keep on watching sampai muak!
Dulu masa addict cite another cinderella story pon cmni jugak.






hey korang, siapa yang belum tonton 3 idiots, go find and i bet u'll never regret!




p/s: fyi, mostly aku tonton movie tempatan je dekat wayang. Kadang-kadang baru layan movie dari luar.
tu yang lambat sikit perkembangan pasal movie ni.bye!